Wat gebeurt er na de verkiezingen?

Na de verkiezingen is de uitslag bekend en is inzichtelijk hoeveel raadszetels elke partij krijgt en wie plaats mag nemen op die raadszetels (voorkeurstemmen).

De grootste partijen die bij elkaar opgeteld een meerderheid aan raadszetels hebben, gaan dan met elkaar om tafel zitten om tot een coalitie akkoord te komen. Dit resulteert in doelstellingen en plannen en het beleid voor de komende vier jaar. Dit is vergelijkbaar met het regeerakkoord op landelijk niveau.

Komt het tot een akkoord dan in principe mogen deze deelnemende partijen per partij ook 1 wethouder benoemen. Dit kunt u ook weer vergelijken met de landelijke politiek: de landelijke politiek benoemt ministers, de lokale politiek benoemt wethouders.

Daarom zijn de gemeenteraadsverkiezingen zo belangrijk: u als inwoner van Hoorn, Blokker of Zwaag, bepaalt wie in de gemeenteraad komt, maar ook welke partijen deel zullen uitmaken van het college waardoor u ook richting geeft aan het coalitie akkoord. Door te gaan stemmen bepaalt u als kiezer het beleid van de komende 4 jaar!

0
0
0
s2sdefault

 

Deze website is mede mogelijk gemaakt door Hoorns Belang
De politieke partij van Hoorn, Blokker en Zwaag

Webdesign: 1place4ads.nl