Waarom zou ik stemmen?

Die vraag wordt regelmatig gesteld. Bij velen leeft het gevoel dat de politiek onvoldoende luistert, afspraken vaak niet nakomt en geen interesse toont. Hieronder leggen uit waarom het toch belangrijk is dat u gaat stemmen.

Waarom heeft u het gevoel dat de politiek hun belofte niet nakomt? Dat is eigenlijk het nadeel van ons systeem: de democratie. Indien een partij de meerderheid heeft in het aantal raadszetels en u heeft op die partij gestemd, dan is er een zeer grote kans dat alle beloftes nagekomen kunnen worden. Maar waarom gebeurt dat dan niet?

Dat komt omdat in ons Nederland en dus ook in Hoorn het zelden of nooit voorkomt dat een enkele politieke partij voldoende zetels behaalt om een meerderheid in de gemeenteraad te vormen. Dit noemen ze ook wel de "absolute meerderheid". Om tot een meerderheid in de gemeenteraad te kunnen komen, zullen (diverse) partijen moeten samenwerken. Alleen zo kan een meerderheid van raadszetels gerealiseerd worden.

Onderhandelen

Iedere partij heeft zijn eigen verkiezingsprogramma en doelstellingen voor de toekomst, waarmee ze zich tijdens de verkiezingscampagne profileren. Er kunnen daardoor onderling grote verschillen zijn in ideeën en plannen . Die verschillen zullen overbrugt moeten worden en/of er zullen concensus gedaan moeten worden. Dit betekent onderhandelen: ik geef jullie dit ... en dan krijg ik dit.....  Dit heeft tot gevolg dat politieke partijen soms beloftes moeten loslaten om zo een andere belofte die voor hen zwaarder weegt te kunnen nakomen. Dit gebeurt zowel op lokaal niveau als ook op landelijk niveau.

Zij ondergaan hun eigen beleid

De gemeenteraadsverkiezingen hebben wel een groot voordeel voor u: de gemeenteraadsleden en de leden van de coalitie wonen bij u in de buurt! Als raadslid moet je namelijk in de gemeente Hoorn wonen. Voor hen dus geen "ver van mijn bed"-show maar echte betrokkenheid.

Welk lokaal beleid krijgt dan de aandacht?

Voorbeelden van onderwerpen waarover de gemeenteraad praat zijn:  het plantsoen voor uw deur, de natuur in de stad, de bestrating, de inzet van de handhaving, uw veiligheid, de openingstijden van de middenstand en horeca, de vuilverwerking, het parkeerbeleid en parkeervergunningen, het aanpassen van bestemmingsplannen, kunst en cultuur etc.

Maar ook zaken uit de zorg heeft de gemeente in beheer waaronder de jeugdzorg (1.Hoorn), de PGB's (Persoonlijke Gebonden Budgetten voor mindervaliden) en de bijstand.

Zoals u leest, zijn de onderwerpen heel divers maar allemaal belangrijk voor uw welbevinden in de gemeente Hoorn.

Uw stem is belangrijk!

Uw stem is dus van zeer grote invloed op het lokale beleid! Door te stemmen bepaalt u wat in uw directe omgeving de komende vier jaar zal gebeuren. Stemt u niet, dan is dat een gemiste kans en heeft u geen invloed op het beleid kunnen uitoefenen.

0
0
0
s2sdefault

 

Deze website is mede mogelijk gemaakt door Hoorns Belang
De politieke partij van Hoorn, Blokker en Zwaag

Webdesign: 1place4ads.nl